Moments before the flood – Carl de Keyzer

Vier jaar lang heeft Magnum fotograaf Carl De Keyzer (1958) vier maanden per jaar langs de Europese kustlijn gereisd. In Moments before the Flood, stelt hij de vraag: is Europa voorbereid op een mogelijke dramatische stijging van de zeespiegel en in welke mate zal haar inspanning uiteindelijk nutteloos blijken? Het resultaat zijn beelden van een ramp die staat te gebeuren, flirten met schoonheid in een ambivalente wijze. Inleiding door auteur David van Reybrouck: “Moments before the Flood is een visueel, fotografisch onderzoek naar hoe Europa omgaat met de dreiging van het drastisch stijgen van de zeespiegel. Zijn die dijkverzwaringen en zeeweringen de nieuwe varianten van de oude forten en verdedigingslinies? Carl De Keyzer wil de ramp zelf niet fotograferen, wel het wachten op de ramp, hij vangt de duisternis van het onbekende en het onzekere in zijn foto’s.”

Moments before the Flood werd gepubliceerd ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling die in 2012 te zien was in Oostende (België). Carl De Keyzer maakte foto’s door heel Europa en hoewel dit boek niet zozeer uit hoofdstukken bestaat, kun je het wel zo bekijken omdat de foto’s per land zijn samengesteld. Op de eerste pagina staat een gedicht (geschreven door Marijn Backer) en dat loopt als een rode draad door het boek. Bij elk nieuw land wordt het gedicht in de taal van het betreffende land vertaald. Zo komen onder andere Europese landen als Ierland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Noorwegen, Polen, Duitsland, Nederland en (natuurlijk) België voorbij en laat fotograaf Carl De Keyzer het verschil in kustlijnen tussen de landen zien. Rotsachtige kust lijkt een terugkerende factor te zijn, maar waar de kust van Engeland, Frankrijk en Spanje voornamelijk grauw en kaal is lijkt de kustlijn van Italië en Noorwegen juist kleurrijker te zijn. Ook lijkt de kust van Griekenland en Denemarken groener te zijn door begroeiingen.

Prachtige foto’s passeren de revue, de ene nog mooier dan de andere, met prachtige kleuren. De fotograaf laat niet alleen de kustlijn zien, maar ook de (veelal oude) vestingen langs de kust. Toch hebben de foto’s en al deze landen stuk voor stuk één ding met elkaar gemeen: de zee trekt mensen aan. Waar je ook kijkt, op bijna elke foto is er wel een glimp op te vangen van mensen die aangetrokken worden door het water. Persoonlijk vind ik dat één van de mooiere foto’s is gemaakt in Vrouwenpolder (Nederland), maar wat mij betreft is de allermooiste foto genomen in Blankenberge België, vlak bij huis.

Moments before the Flood is gesloten al een ware lust voor het oog. Het boek is niet alleen mooi gebonden, maar met zijn prachtige voorkant trekt hij aan als een magneet en je kunt niet anders dan het openen. Hierdoor kan ik dan ook zeggen dat het boek, dat vijfenvijftig euro kost, absoluut zijn prijs waard is!

Boekinformatie:
Titel: Moments before the Flood
Genre: fotografie
Auteur: Carl de Keyzer
ISBN: 9789401400251
Uitgeverij: Lannoo
Verkrijgbaar: onder andere te bestellen via Bol.com
*Dit is een herpublicatie van het boek, dat ik een aantal jaren terug las als recensieboek.

Geplaatst door

Ik ben in 2002 getrouwd met Christiaan. Samen zijn we de ouders van twee kinderen: Elize (2007) en Samuël (2011). Sinds 1998 ben ik chronisch vermoeid en sinds 2007 weet ik dat ik ME/CVS heb. Deze ziekte heeft een zeer grillig verloop en de ene keer heb ik tonnen energie (relatief dan ;-)) en de andere keer lig ik lange tijd overdag op bed. Werken voor een werkgever gaat dan ook niet, maar alle beetjes energie die ik over heb steek ik in schrijven. Sinds 2006 ben ik blogger en recensent en sinds 2003 ben ik schrijver. Ik schreef honderden blogs voor verschillende websites, maar focus me nu vooral op mijn eigen. Daarnaast schreef ik meerdere boeken, maar er zijn er momenteel maar twee te koop. Nummer drie wordt voorjaar 2021 gepubliceerd. Belangrijk FEITJE over mij: ik ben freelance corrector geweest, maar ben blind voor mijn eigen schrijffouten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s