Hoera! Ik leef! – Irma Kurpershoek

Zittend op een bankje
Schrijf ik een bedankje
Want ik besefte me zo-even
Dat ik het leven aan mij gegeven
Dankbaar
Ervaar
Soms crisis; soms euforie
Met daarin mijn gezin a priori
Soms heb ik gefaald
De prijs ervoor betaald
Onvoorspelbaar
Kwetsbaar
Ik neem nu afscheid van een episode
Met schrijven als methode
De gedichten die ik hierin schreef
Waardoor ik nu kan zeggen: Hoera! Ik Leef!
Strijdbaar
Klip-en-klaar

Let op: deze boekrecensie bevat spoilers

In 2010 veranderde het leven van auteur Irma Kurpershoek drastisch. Niet alleen kreeg haar dochter te maken met een loverboy, maar ook Irma zelf kreeg te maken met tegenslag: ze werd gediagnostiseerd met Parkinson en werd uiteindelijk afgekeurd. Door te gaan schrijven kreeg ze de regie over haar leven weer in eigen handen en het schrijven van gedichten hebben een cruciale rol gespeeld bij het verwerken van alle gebeurtenissen.

Dit boek gaat niet alleen over ziekte, gezondheid, verdriet, frustratie, valse beloftes, twijfel, standvastigheid, doorzettingsvermogen, afscheid en bevrijding, maar het gaat ook over vooroordelen, bezuinigingen, detentie, nieuwsgierigheid en ondergang. Over jeugdzorg, loverboys, verliefd zijn, zelfacceptatie, talent, afstand en ontmoeting. Geen onderwerp wordt door de auteur geschuwd. Geen mooi praterij, maar serieuze onderwerpen gegrepen uit de maatschappij, gegrepen uit het leven.

Recensie:

Even snel een paar pagina’s lezen verandert al gauw in vele pagina’s lezen, de gedichten boeien en zuigen je als het ware het boek in. Het bevat indrukkende en aangrijpende gedichten over wat de auteur bezighoudt en is vormgegeven met prachtige foto’s.

Dat Irma een succesvol auteur is blijkt wel uit de wedstrijden die ze gewonnen heeft en de vele gedichten die zijn opgenomen in diverse poëziebundels. Iedere lezer leest een gedichtenbundel anders, omdat iedereen een eigen voorkeur heeft, maar met name de gedichten over haar kinderen hebben op mij een zeer diepe indruk gemaakt.

In elk gedicht in deze bundel is te lezen wat voor een krachtige vrouw de auteur is en dat ze alles uit het leven probeert te halen wat erin zit. Het boek heet: Hoera! Ik leef! maar voor mij gold: Hoera! Ik lees!

Verkrijgbaar: onder andere te bestellen via Uitgeverij Boekenbent 

Geplaatst door

Ik ben in 2002 getrouwd met Christiaan. Samen zijn we de ouders van twee kinderen: Elize (2007) en Samuël (2011). Sinds 1998 ben ik chronisch vermoeid en sinds 2007 weet ik dat ik ME/CVS heb. Deze ziekte heeft een zeer grillig verloop en de ene keer heb ik tonnen energie (relatief dan ;-)) en de andere keer lig ik lange tijd overdag op bed. Werken voor een werkgever gaat dan ook niet, maar alle beetjes energie die ik over heb steek ik in schrijven. Sinds 2006 ben ik blogger en recensent en sinds 2003 ben ik schrijver. Ik schreef honderden blogs voor verschillende websites, maar focus me nu vooral op mijn eigen. Daarnaast schreef ik meerdere boeken, maar er zijn er momenteel maar twee te koop. Nummer drie wordt voorjaar 2021 gepubliceerd. Belangrijk FEITJE over mij: ik ben freelance corrector geweest, maar ben blind voor mijn eigen schrijffouten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s