Wereld vertel dag – Storytelling Day

𝕰𝖗 𝖜𝖆𝖘 𝖊𝖊𝖓𝖘…

Vele verhalen beginnen op die manier en vandaag geldt dat ook voor mijn blogpost. Het is namelijk Wereld Vertel Dag (oftewel: Wold Storytelling Day). Het sprookje ontstond in 1991 in Zweden, daar was de allereerste Storytelling Day, maar al snel sloeg het evenement over de hele wereld aan en wordt het nu op internationaal niveau gevierd. Het doel van deze dag is om de kunst van het verhalen vertellen te vieren, waarbij zoveel mogelijk mensen over de hele wereld op dezelfde dag verhalen vertellen en beluisteren in hun eigen taal. Daarnaast natuurlijk om meer bekendheid te geven aan vertellen als podiumkunst. Het vertellen van die verhalen verbindt mensen met elkaar en het thema van de dag is wereldwijd hetzelfde. Dit jaar is dat:

𝕹𝖊𝖜 𝕭𝖊𝖌𝖎𝖓𝖓𝖎𝖓𝖌𝖘

Iets was mij juist dit jaar enorm aanspreekt. Vandaar ook mijn keuze dit te delen op mijn blog.

Stichting Vertellen

Op mijn zoektocht naar meer informatie stuit ik al snel op Stichting Vertellen die vertellers de mogelijkheid geeft om hun evenement in het kader van Wereld Vertel Dag te delen. Op hun »»»website««« vind je een agenda waarin iedereen zijn activiteiten in Nederland of Vlaanderen kan plaatsen. Dit jaar hebben we uiteraard te maken met coronaregels en gaat het waarschijnlijk net iets anders dan andere jaren (vóór corona). Het meeste zal online plaatsvinden (neem ik aan), maar ik zie dat er ook mensen zijn die gelukkig nog wel live kunnen vertellen.

Foto door Matheus Bertelli op Pexels.com

Start lente en herfst

Toen ik las dat het op 20 maart zou plaatsvinden stond ik er niet bij stil dat het natuurlijk niet over de hele wereld tegelijkertijd 20 maart 00:00 uur is. In Azië en Australië is het echter eerder zover dan hier in Nederland. En dat is eigenlijk best wel bijzonder, want terwijl wij hier nog slapen zijn er daar al mensen aan het luisteren. En wanneer hier onze verhalen al gedeeld zijn wordt er in Amerika en Canada pas voor het eerst geluisterd. Ook is er nagedacht over het feit dat de lente en de herfst begint. Hier is dat natuurlijk de heerlijke lente, maar in het zuidelijke gedeelte van de wereld wordt het herfst.

Elke jaar een ander thema

Zoals ik al vertelde is het thema voor dit jaar New beginnings, maar de afgelopen jaren waren er ook thema’s als:

  • Transformatie
  • Sterke vrouwen
  • Wensen
  • Licht en schaduw
  • Dromen

Heb je zin in een goed verhaal? Ga dan eens naar de website van Stichting Vertellen en kijk of er iets voor jou bij zit. Ik wens je een fijne dag.

Bronnen: Storytellingday.org | Stichting Vertellen | Beleven.org | Vertelkring het vijfde seizoen |

Geplaatst door

Ik ben in 2002 getrouwd met Christiaan. Samen zijn we de ouders van twee kinderen: Elize (2007) en Samuël (2011). Sinds 1998 ben ik chronisch vermoeid en sinds 2007 weet ik dat ik ME/CVS heb. Deze ziekte heeft een zeer grillig verloop en de ene keer heb ik tonnen energie (relatief dan ;-)) en de andere keer lig ik lange tijd overdag op bed. Werken voor een werkgever gaat dan ook niet, maar alle beetjes energie die ik over heb steek ik in schrijven. Ik droom graag groot, maar moet het doen met wat kan. Sinds 2006 ben ik blogger en recensent en sinds 2003 ben ik schrijver. Ik schreef honderden blogs voor verschillende websites, maar focus me nu vooral op mijn eigen. Daarnaast schreef ik meerdere boeken, waarvan er momenteel drie te koop zijn. Belangrijk FEITJE over mij: ik ben freelance corrector geweest, maar ben blind voor mijn eigen schrijffouten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s