Leestip: Tien argumenten om je sociale-media-accounts nu meteen te verwijderen ~Jaron Lanier

Dit is het boek dat me begin dit jaar de ogen opende en me duidelijk maken wat de beweegredenen van alle social media platformen zijn en ik kan je vertellen dat er heel wat voorbij kwam waar ik toch wel van moest rillen. Overigens is het niet zo zwart wit als er staat. Het suggereert dat je alles (net als ik) moet gaan verwijderen, maar dat is niet het geval. De auteur wil je duidelijk maken dat je een keuze hebt op het gebied van sociale media en daagt je uit om het een tijdje zonder te doen – en nee, je hoeft dus niets permanent te verwijderen. Jaron Lanier is internetvisionair en de bedenker van de term virtual reality. Hij schrijft voor vele bladen, waaronder Wired, en Edge, en natuurlijk ook voor talloze online-media*. 

In ‘Tien argumenten om je sociale media-accounts nu meteen te verwijderen’ stelt Silicon Valley-pionier Jaron Lanier dat een leven zonder sociale media ons aardiger, verstandiger en gelukkiger maakt. Sociale media hebben de neiging het slechtste in ons naar boven te halen. Ze maken ons dommer, egoïstischer en willozer. Ze misleiden ons met illusies van populariteit en succes. Ze geven ons het idee meer ‘verbonden’ te zijn dan ooit, terwijl we in werkelijkheid van andere mensen vervreemd raken. We denken zelf te kiezen, maar worden voortdurend bestookt met gerichte advertenties en zijn weerloos tegenover algoritmen van de rijkste bedrijven ter wereld, die verdienen aan de manipulatie van hun gebruikers. In tien scherpzinnige argumenten fileert Lanier het kwaad van de sociale media en geeft hij een aanzet tot een rijkere, menselijkere manier van online netwerken.

Ik heb nog getwijfeld of ik een uitgebreide recensie zou schrijven, maar ik vind het heel erg moeilijk om dit boek in een paar woorden te vatten. Dat is gewoon niet te doen. Dit boek was echter wel belangrijk voor me in mijn keuze om »»»social media de rug toe te keren««« en werd later een »»»drijfveer om me te ontdoen van alle media««« dat me onrustig maakte. Overigens kun je deze man ook zien in de Netflix documentaire waarvan je de trailer hieronder kunt bekijken.

Bron: Bol.com

Geplaatst door

Ik ben in 2002 getrouwd met Christiaan. Samen zijn we de ouders van twee kinderen: Elize (2007) en Samuël (2011). Sinds 1998 ben ik chronisch vermoeid en sinds 2007 weet ik dat ik ME/CVS heb. Ik droom graag groot, maar moet het doen met wat kan. Sinds 2003 schreef ik zeventien boeken en in 2006 werd ik blogger, columnist en recensent. Ik schreef honderden posts voor verschillende websites, maar focus me nu vooral op mijn eigen blog. Ik ben nog altijd zoekende naar de "juiste formule". Van de zeventien boeken zijn er momenteel drie gepubliceerd. Belangrijk FEITJE over mij: ik ben freelance corrector geweest, maar ben blind voor mijn eigen schrijffouten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s